Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

SPOOKY XMASS IN REALITY


Διαβάζω στο BHMagazino, τευχ.374, 16/12/07.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, κλειδοκράτορας του πλέον απολυταρχικού καθεστώτος της Ασίας, αποδεικνύει ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσφιλή τακτική του: τις δημόσιες εκτελέσεις. Τελευταίο θύμα ο Βορειοκορεάτης εργοστασιάρχης που συνελήφθη να πραγματοποιεί διεθνείς κλήσεις από κρυμμένα τηλέφωνα στο υπόγειο του εργοστασίου του. Την εκτέλεσή του μέσα στο στάδιο παρακολούθησαν 150,000 άνθρωποι.

Μου εγείρονται δε, διάφορα ερωτήματα:

α) Τι χρώμα γόβες προτιμά, και τι λακ χρησιμοποιεί; Αφού: ανάμεσα στα πιο γελοία που λέγονται για τον Κιμ Γιονγκ-ιλ - και το οποίο μάλλον αληθεύει - είναι ότι φοράει παπούτσια με ψηλά τακούνια (ως και 10 εκ.) και χτενίζει «φουσκωτά» τα μαλλιά του για να προσθέτει πόντους στο μπόι του που δεν ξεπερνά το 1,60.

β) Τα ασημένια τσόπστικς είναι σκαλιστά κι αν ναι με τι σχεδιάκια και... τους αστακούς τους τρώει ζωντανούς ή όχι; Αφού κατά τη διάρκεια ταξιδιού του με τρένο:
παραλάμβανε καθημερινά αεροπορικώς ζωντανούς αστακούς τους οποίους έτρωγε με ασημένια τσόπστικ

γ) Τι τις κάνει 200 Mercedes και άραγε τις προτιμά από τα Mazda RΧ-7 τα οποία επίσης συλλέγει;

δ) Αφού διάβασα ότι έχει στη συλλογή του 20.000 ταινίες αναρωτήθηκα αν αυτή η κουλτούρα δεν του άφησε τίποτε μέσα του... Μετά διάβασα ότι οι αγαπημένες του είναι οι : «Ράμπο», «Παρασκευή και 13» και «Τζέιμς Μποντ» και μετά μου λύθηκε η απορία.

ε) Μέσα σε δύο μόνο χρόνια έγραψε έξι όπερες
και ερωτώ: Ποια η σχέση του με το Νίκο Καρβέλα; Μήπως είχε ιγκόγνιτο ψιλογράψει και κανένα ορατόριο στους "Δαίμονες";

στ) Πιστεύει λέει ότι θα τον διαδεχθεί ένας τρίδυμος και γι αυτό όλα τα τρίδυμα που γεννιούνται στη Βόρεια Κορέα συγκεντρώνονται και ανατρέφονται σε κρατικά ορφανοτροφεία όπου το καθεστώς έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθεί στενά. Είναι πρότυπο του ο Ηρώδης; κι αν ναι ποια η μυστική του σχέση με το Χριστιανισμό;

ζ) Ανήκει στους illuminati;

η) Στη χώρα του δεν τρώνε επίσης και σκύλους; Αυτός γιατί προτιμά τους αστακούς; Γνωρίζει το Νίκο Μαμαλάκη;

θ) Και καλά αυτός, οι άλλοι 150,000 που πήγαν να παρακολουθήσουν τη δημόσια εκτέλεση του καημένου που τόλμησε να κάνει διεθνείς κλήσεις στο εξωτερικό, πληρώνονται όπως το κοινό στα διάφορα reality ανά τον κόσμο ή όχι; Κι αν ναι πόσα παίρνουν;

ι) Έχει σκεφτεί να το κάνει τουριστική ατραξιόν; Πως βρε παιδί μου πηγαίνουν και παρακολουθούν ταυρομαχίες ή κάνουν safaris; Μιλάμε για τρελό χρήμα...

Φαντάζομαι τη Μάντλιν Ολμπραϊτ με στολή παραλαγής και καπελάκι jungle με μια καραμπίνα στο χέρι να βρίσκεται στις κερκίδες! Η ίδια δήλωσε όταν
τον επισκέφθηκε στη χώρα του το 2000: «Τον βρήκα πολύ ενημερωμένο» είπε, αν και μερικά από τα σχέδιά του για την οικονομία της Βόρειας Κορέας της φάνηκαν παράλογα. Σε άλλα θέματα δεν τον βρήκε όπως της τον είχαν περιγράψει: «Δεν νομίζω ότι ζει με ψευδαισθήσεις και δεν είναι κάποιος που ενδιαφέρεται μόνο να βλέπει κακές ταινίες».

Τελευταίο μου λοιπόν ερώτημα:

Πόσο ηλίθια είναι ή προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι;

Αυτά τα ερωτήματα απασχόλησαν τα φετινά μου Χριστούγεννα. Αν έχετε απαντήσεις παρακαλώ γράψτε μου. Άντε και του χρόνου τέτοια.

* Σχετικά διαβάζω:

Βόλφγκανγκ Σόφσκι: Πραγματεία περί της βίας

Φρόιντ: Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας

Καμύ Αλμπέρ: Σκέψεις για την τρομοκρατία

5 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Φυσικά και δεν έχω τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτεις.

Είναι βέβαιο ότι το καθεστώς της Βορείου Κορέας είναι από τα πλέον απομονωμένα, μισάνθρωπα και σκοταδιστικά σήμερα. Στην πραγματικότητα, κανένας διεθνής (δυτικός) οργανισμός δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πώς είναι οι συνθήκες ζωής εκεί, καθώς δεν έχουν καμία πρόσβαση.

Παρόλα αυτά αναρωτιέμαι αν όλα όσα διαδίδονται για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα ή εντάσσονται στην συνήθη προπαγάνδα που ασκείται εναντίον τέτοιων καθεστώτων και των ηγετών τους.

nomansland είπε...

Όπως και να το δούμε...κι εγώ δεν ξέρω περισσότερα απ' όσα μπορεί να ξέρει η διεθνής κοινότητα...αλλά οι δημόσιες εκτελέσεις είναι ολίγον τι πασσέ δε βρίσκεις; Για τα υπόλοιπα ούτε λόγος! κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια....

fvasileiou είπε...

Για τις δημόσιες εκτελέσεις, ούτε λόγος να γίνεται: Είμαι απόλυτα εναντίον της θανατικής -και κάθε σωματικής- ποινής.

Δύο είναι τα θέματα που θέτω:
1. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα για τον Κιμ
2. Μπορούμε να κρίνουμε έναν ΆΛΛΟ πολιτισμό, ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌ αξιακό σύστημα με τις δικές μας ηθικές / λογικές / ... (δυτικές) αρχές;

nomansland είπε...

Κοίταξε, η βασική μου ένσταση για τον Γιονγκ Ιλ και αγορμή γι αυτό το ποστ στάθηκε αυτό που διάβασα για τη δημόσια εκτέλεση...όλα τ'άλλα δε με αφορούν, ούτε αν θέλει να φαίνεται ψηλός, ούτε αν τρώει αστακούς, ούτε αν έχει μια στρατιά από παλλακίδες. Αν ακόμη κι αυτό είναι ένα ψέμα που διέρευσαν οι εχθροί του τι να σου πω...η γιαγιά μου έλεγε όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά...Τώρα το αν μπορούμε να κρίνουμε ένα λαό μιας άλλης μενταλιτέ σύμφωνα με τα δικά μας δυτικά κριτήρια θα σου απαντήσω όχι. Αλλά δε νομίζω ότι έκανα κάτι τέτοιο πουθενά στο ποστ αυτό. Και παλι καλημέρα σας!

fvasileiou είπε...

Χρόνια πολλά! Χιλιόχρονη κι ευτυχισμένη. Και χαρούμενη. Πάντα. Ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν...